OPG Černjeka

Šafran (lat. Crocus sativus), naziva se još i začinsko ili crveno zlato. Crvena boja dolazi od stigmi – niti cvijeta šafrana koji su u naravi ženski dijelovi cvijeta crocusa. Porijeklom iz južne Europe i male Azije, šafran je poznat po svojoj intenzivnoj boji, okusu i ljekovitim svojstvima.
Za crvenu boju začina odgovoran je krokin, a njegova karakteristična aroma nastaje zbog spojeva poput šafranala i pikokrokina. Zbog prisutnosti ovih spojeva šafran se već dugo koristi za bojanje i aromatizranje hrane i pića u mediteranskoj i azijskoj kuhinji. Najpoznatiji i najpopularniji recepti od šafrana nesumljivo su talijanski risotto alla milanese, španjolska paella i francuska bouillabaisse.

Uzgoj šafrana zahtjeva svježu i suhu klimu, bogata i plodna tla te dovoljnu količinu vode. Iz našeg iskustva uzgoja šafrana možemo zaključiti da geografski položaj središnje Istre sa svojom specifičnom klimom i crvenom zemljom predstavlja optimalnu kombinaciju za uzgoj šafrana. Cvjetovi iz kojih se dobiva šafran sakupljaju se u ranim jutarnjim satima a stigme se nedugo nakon odvajaju od cvijeta i suše.

Konačni proizvod je relativno skup, a razlog tome je veliki udio manualnog rada u proizvodnji male količine gotovog proizvoda. Lukovice šafrana, ovisno o veličini, daju 3 do 5 cvijetova, dok za dobivanje 1 g začina je potrebno oko 150 – 200 cvijetova. Nažalost, na tržištu postoje velike količine krivotvorenog šafrana, posebice šafrana u prahu; stoga se naša proizvodnja i prodaje usredotočila na šafran u stigmi kao garancija kvalitete proizvoda.

Proizvodi s gospodarstva