Kalendar događanja

Tjedan trešanja - Izaberi lokalno


Prvi u nizu takvih događanja je „Tjedan trešanja“ kada će se od 08. do 14. lipnja putem „Domaće web tržnice“ cjelokupnoj javnosti predstaviti šest gospodarstava sa područja Istre koja proizvode i prodaju vlastite trešnje, a koja su trenutno registrirana u aplikaciji. To su sljedeća gospodarstva: OPG Štefanić Mario, Štefanići 53, Motovun, OPG Prekalj Goran Dračevac 16, Poreč, OPG Radin Sonja, Bruno Valenti 72 Poreč, OPG Vivoda Gradiziol 7, Motovun, OPG Bertosa, Bertošići 60, Motovun i OPG Rabak Ratko, Bertošići 58,  Motovun. Unutar „Domaće web tržnice“ navedeni su detalji i pojedinačni termini kada je pojedino gospodarstvo u mogućnosti primati posjetitelje.

Tijekom ovog tjedna svi zainteresirani moći će posjetiti ova gospodarstva, degustirati trešnje, ali i ostale proizvode koje gospodarstva nude. Također, posjetiteljima će se pružiti prilika da kušaju plodove izravno sa stabla, da sami uberu trešnje koje žele kupiti, kao i kupnja po promotivnim cijenama. Kroz osobni posjet gospodarstvima posjetitelji upoznaju domaćine, način proizvodnje, dožive ugođaj života na selu kao što je konzumacija trešanja izravno sa radnog stabla. 

Trešnje su, uz jagode, prvo sezonsko proljetno voće što ih čini vrlo atraktivnima s obzirom da je nakon duge zime ljudski organizam željan svježeg voća. Plodovi trešanja su slasni, ugodna okusa, i mirisa,  bogati vitamin C i cinkom, koji su važni za otpornost organizma, zatim folnom kiselinom za zdravo srce i krvotok. Jedna od najvažnijih tvari u plodovima trešanja su svakako tvari boje antocijani koji boje pokožicu ploda u primamljivu crvenu boju. Oni jačaju vezivno tkivo, te uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom. Također je zanimljivo spomenuti i da postoje sorte trešanja sa zlatno-žutom bojom pokožice u punoj zriobi. Obično su te trešnje krupnijeg ploda i čvrstog mesa.

Nutritivna vrijednost 100 grama plodova trešanja ima 57 kalorija, 0,2 g ukupnih masti, 0,1 g zasićene masti, 16 g ugljikohidrata, 2,1 g dijetalnih vlakana, 12,8 g šećera, 1,1 g bjelančevina, 13 mg kalcija i 222 mg kalija.

Trešnje imaju vrlo pogodne plodove za spremanje raznih kompota, džemova, kolača, a svakako treba iskoristiti ovo vrijeme kada su trešnje istarskih voćara u punom vigoru. Stoga, nema boljeg termina za to od Tjedna trešanja u sklopu akcije „Izaberi lokalno“ na „Domaćoj web tržnici“.

Budući da će se ovakve aktivnosti u sklopu „Izaberi lokalno“ provoditi kontinuirano, pozivamo i druge proizvođače svježeg voća i povrća sa područja Istre da putem ove aplikacije predstave svoje gospodarstvo i vlastite proizvode te da i oni budu domaćini u sklopu budućih događanja „Izaberi lokalno“.

Sva događanja u sklopu akcije „Izaberi lokalno“ mogu se pratiti i na facebook stranici „Domaće web tržnice“.

Info:

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč (Ana Čehić)
[email protected]
Tel: +385 52 408 308


Prijavljena imanja:

OPG BERTOSA (MOTOVUN)   OPG Štefanić Mario (Kaldir)   OPG Radin Sonja (Poreč)   opg Prekalj Goran (Porec)   OPG VIVODA (Motovun)   OPG Rabak Ratko (Kaldir)   OPG Farina Alessandro (Višnjan)   OPG Marijana Finderle (Umag)   OPG KRIVIČIĆ (Pula)