Aktualnosti

Istarska ekstra djevičanska maslinova ulja


  Vrlo se često postavlja pitanje zašto koristiti baš istarsko maslinovo ulje? Zbog čega je ono tako posebno  i ističe se kvalitetom. Odgovora ima više, a mi ćemo rezimirati najvažnije.

Ekološki uvjeti i sorta su dva osnovna faktora koja utječu na kvalitetu maslinova ulja. Istra kao specifična zemljopisna cjelina pruža izvanredne uvijete za proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja prvenstveno iz razloga jer je smještena na sjevernom rubnom mediteranskom području koje se odlikuje većom količinom oborina i nešto hladnijim zimama u usporedbi sa južnim dijelom mediterana što rezultira pikantnijim i gorčim uljima sa visokim udjelom polifenola, antioksidansa i nezasićenim masnim kiselinama. Nezasićene masne kiseline smatraju se dobrim masnoćama jer smanjuju razinu kolesterola u krvi, stabiliziraju ritam srca, te općenito blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Zanimljivo je istaknuti da maslinova ulja sjevernih uzgojnih područja imaju veći udio nezasićenih masnih kiselina od onih sa južnih dijelova.

    Sorta ima značajan utjecaj na kakvoću jer je maslinovo ulje produkt metabolizma biljke. Sorta svojim genetskim osobinama utječe na veličinu ploda, udio mesa, period dozrijevanja, kao i na kemijski sastav budućeg ulja. Tijekom duge maslinarske prošlosti na području Istre razvio se veliki broj autohtonih sorti koje su se maksimalno prilagodile uvjetima okoliša. Tako danas osim već svima poznatih istarskih autohtonih sorti Buže ženske, Istraske bijelice, Karbonace, probijaju se do jučer nepoznate sorte kao što se Žižolera, Rošinjola koje svojom kakvoćom i kvalitetom odnose prva mjesta na prestižnim izložbama kao što je FLOS OLEI.

    Nadamo se da smo vas bar malo potaknuli na uvođenje maslinova ulja sa područja Istre u vašu svakodnevnu prehranu.

    Još zanimljivosti o svijetu istarskih maslinovih ulja možete pronaći na portalu istria-gorumet.com