Aktualnosti

Istarska kvaliteta (IQ)  „Oznaka Istrian quality (IQ)/Istarska kvaliteta osmišljena je i namijenjena označavanju, isticanju i promociji najkvalitetnijih autohtonih istarskih proizvoda i usluga.

    Vizualno označavanje kvalitete razvila je 2005. godine Istarska razvojna agencija (IDA) po ovlaštenju Istarske županije. Oznaka Istarska kvaliteta - IQ namijenjena je poticanju razvoja domaće proizvodnje, podizanju razine kvalitete proizvoda i proizvodnih tehnologija, poticanju stvaralaštva i kreativnosti, a osobito izvornosti, tradicije i stvaranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu.

    Znak je registriran pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao jamstveni žig, a zakonski ga je registrirala IDA.

    Znak ili markica IQ dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječnu kvalitetu, i to na području Istarske županije, a nastali su kao rezultat istarske tradicije, razvojnoistraživačkog rada, inovacija i invencije.

     Proizvod koji nosi IQ oznaku mora imati tehnološku razinu proizvodnje, tipičnost i iznimnu kvalitetu. Naime, oznaka IQ pridonosi promociji istarske regije, odnosno stvaranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu.

    Zbog dobre suradnje IDA-e i Vinistre - udruge vinara i vinogradara Istre, te činjenice da je proizvodnja istarskih vina kontrolirana, upravo je istarska malvazija, najpoznatije i najrasprostranjenije vino u Istri, prva, u svibnju 2006., ponijela oznaku IQ.  Pravilnik  o dodjeli oznake istarske kvalitete za vino malvazija istarska možete preuzeti ovdje.

    Planira se također oznaku IQ dodijeliti i ponajboljem istarskom teranu, ekstra djevičanskom maslinovom ulju te ostalim autohtonim proizvodima.

     Cilj daljnjeg razvoja i primjene IQ oznake je jačanje konkurentnosti istarskih proizvoda na nacionalnom i europskom tržištu, ali i šire, odnosno stvaranje prepoznatljivog branda najkvalitetnijih proizvoda i usluga s područja Istarske županije.“

 

Izvor: http://www.ida.hr/fileadmin/sadrzaji/novosti/2011/IQ_prilog_8_str.pdf