Aktualnosti

Malvazija istarska, kraljica istarskih vinograda


    Danas u istarskim vinogradima susrećemo autohtone istarske sorte; malvaziju istarsku, muškat momjanski, teran, borgonju, muškat crveni i refošk, a od introduciranih sorti; chardonnay, pinot bijeli, pinit sivi, sauvignon, merlot, pinot crni i cabernet sauvignon.    Najzastupljenija sorta je malvazija istarska zasađena na površini od 1697,01 ha od čega se proizvodi 46917,19 hl godišnje,  pa s razlogom nosi titulu kraljice istasrkih vinograda.

    Malvazija istarska je dobre je i stalne rodnosti, nije previše osjetljiva na pedoklimatske uvijete pa je nalazimo na područjima crvene i sive Istre. U uzgoju često se javlja potreba za ampelotehničkom mjerom prorjeđivanja grozdova zbog velike rodnosti malvazije. Zbog te osobine malvazija pruža širok raspon proizvodnje od stolnih pa sve do vrhunskih vina. Danas korištenjem suvremenih tehnologija u podrumu vina sorte malvazija su karakterizirana kao svježa, mlada vina mirisa na bagremov cvijet, žuto-zelene do slamnate boje blago zelena odsjaja. Alkoholi se kreću od 11,5-13,5 vol%. Ponajbolje malvazije mogu dozrijevati u drvenim bačvama i do nekoliko godina. Okus zrelih malvazija obično je puniji, nestaju svježe cvjetne arome, a pojavljuju se teži voćni mirisi i okusi, lješnjak-badem s određenim udjelom vanilije iz drveta. Također malvazija istarska može se koristit za proizvodnju pjenušaca i desertnih vina.

    Kao dodatna potvrda kvalitete, od 2006. godine se za kvalitetne malvazije koje udovoljavaju  tehnologiji proizvodnje i visokim ocjenama senzorike dodjeljuje markica IQ (istrian qualitiy). Na taj način proizvođače se želi potaknuti da dodatno ulažu u proces tehnologije proizvodnje kako bi svoje vino mogli brendirati IQ markicom, a isto tako potrošačima se želi dati potvrda o kvaliteti proizvoda koji kupuju. 


 

http://www.ordinacija.hr/zdravi-tanjur/icepice/vinske-sorte-malvazija-istarska/

http://www.ida.hr/index.php?id=41

http://sa.agr.hr/pdf/2015/sa2015_p0210.pdf