Aktualnosti

Okrugli stol u Vodnjanu


U prostorijama Zajednice Talijana u Vodnjanu u srijedu 13. 05. 2015. godine u 11,00 sati održan je Okrugli stol na temu „Predstavljanje sustava za izravnu prodaju istarskih poljoprivrednih proizvoda „Domaća web tržnica“ i definiranje njegovog budućeg razvoja“.

Okrugli stol je proveden u okviru projekta pod nazivom Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije  (Akronim: OSIPPPIT). Projekt provode

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, kao vodeći partner, zajedno s Gradom Vodnjan – Dignano, Univerzom v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor i Univerzom na Primorskem Znanstveno-raziskovalno središče Koper.

Cilj projekta je unaprjeđenje marketinga i organizacije tržišta lokalnih poljoprivrednih proizvoda kao vrlo važnog segmenta razvoja cjelokupnog poljoprivrednog sektora na području Istre.

Okruglom stolu su prisustvovali, pored predstavnika partnera na projektu, i

Prisutni:

  1. Gradonačelnik Klaudio Vitasović
  2. Predstavnik Istarske županije vijećnik Igor Merlić
  3. Predstavnice Odjela za financiranje i opću upravu Grada Pule Barbara Batelić Lukšić i Sonja Gadžić
  4. Ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam Dean Ban
  5. Upravitelj Poljoprivredne zadruge „Vodnjan“ Viljem Vodnik
  6. Voditelj stručne službe vodnjanske agroudruge Agroturist Franko Raguž
  7. Predstavnici poljoprivrednih gospodarstava „Blondi“ d.o.o Bisera Pudić, mljekre „Vesna Loborika“ Fuma Grubešić Travalja i OPG-a „Komić“ Maria Komić

Konferenciju su vodili voditelj projekta Milan Oplanić, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i Mirela Bučar Miklavčič predstavnica sa slovenskog djela projekta.

Na početku okruglog stola dat je pregled dosad učinjenih aktivnosti na kreiranju sustava za izravnu prodaju istarskih poljoprivrednih proizvoda:

1.       Krajem veljače 2015. godine u funkciju je stavljena internet aplikacija „Domaća web tržnica“ na web adresi www.trznica-trg.eu.

a.      Aplikacija je trojezična: hrvatska, slovenska i engleska verzija.

b.      Tijekom 3. i 4. mjeseca u aplikaciju se je registriralo više od 120 poljoprivrednih gospodarstava koji putem nje predstavljaju i nude za prodaju preko 550 vlastitih, istarskih poljoprivrednih proizvoda.

c.      Putem aplikacije kupci imaju mogućnost pretraživanja gospodarstava i poljoprivrednih proizvoda:

                                                               i.      prema lokaciji - Istra je podijeljena na 8 gravitirajućih područja, i

                                                             ii.     prema grupama proizvoda - pretraga se vrši po 23 grupe proizvoda i 179 vrsta proizvoda.

2.       Tijekom 3. i 4. mjeseca održane su radionice za poljoprivredne proizvođače na kojima su prezentirane mogućnosti i koristi od aplikacije „Domaća web tržnica“, kao i način njezina korištenja od strane poljoprivrednika.

a.      Održano ukupno 11 radionica: Vodnjan, Umag, Buje, Buzet, Poreč, Pazin, Rovinj, Ližnjan, Pićan, Labin i Kopar.

b.      Radionicama je prisustvovalo ukupno 170 poljoprivrednih proizvođača sa područja cijele Istre.

3.       Obiđeno je 80-tak poljoprivrednih gospodarstava u Istri kojima su demonstrirane mogućnosti „Domaće web tržnice“ i pružena je  pomoć u postupku registracije i opisa gospodarstva, te unosa proizvoda. 

4.       Tiskana je brošura „Zašto i kako koristiti aplikaciju Domaća web tržnica - Vodič za poljoprivredne proizvođače“

a.      Tiskano je i podjeljeno 750 primjeraka brošure na hrvatskom i 250 primjeraka brošure na slovenskom jeziku

b.      Brošura je u digitalnom obliku dostupna na web aplikaciji odakle je svaki posjetitelj može pregledavati i skinuti na svoje računalo

5.       Izrađena je brošura „Kako kupovati na Domaćoj web tržnici – Vodič za kupce“.

a.      Brošura je u digitalnom obliku dostupna na web aplikaciji odakle je svaki posjetitelj može pregledavati i skinuti na svoje računalo

1.       U svrhu javne promocije aplikacije „Domaća web tržnica“ 16. travnja 2015. krenula je promotivna kampanja u okviru koje su provedene sljedeće aktivnosti:

a.      Snimljen je TV prilog (10 min.) i gostovanja u specijaliziranim emisijama na TV Istri

b.      Gostovanja u specijaliziranim emisijama i oglasi na Radio Puli i Radio Istri – trajanje 30 dana

c.      Periodički se objavljuju članci u Glasa Istre te su zakupljeni oglasi na njihovom web poratu – trajanje 23 dana

d.      Postavljeno 10 jumbo plakata uz prometnice diljem Istre – trajanje 30 dana

e.      Tijek srpnja krenuti ćemo sa promotivnom kampanjom prema turističkom tržištu

2.       Kreirana je Facebook stranica „Domaća web tržnica“

a.      U 20-tak dana postojanja stranica je skupila skoro 2.100 lajkova

3.       Istarska županija i veći broj jedinica lokalne samouprave na njezinom području na svojim su portalima objavili vijest ili su postavili oglas sa linkom na Domaću web tržnicu: Gradovi Pula, Buje, Buzet, Poreč, Pazin i veći broj općina. 

4.       Statistika posjećenosti web stranice www.trznica-trg.eu

a.      Aplikaciju je dosad posjetilo ukupno 14,7 tisuća jedinstvenih posjetitelja koji su stranicu otvorili ukupno 18,5 tisuća puta – u prosjeku 600 posjeta dnevno

b.      Najveći broj posjeta evidentiran je 28. 04. kada je stranicu u jednom danu otvorilo 1.385 posjetitelja

c.      60% posjetitelja na stranici Domaće web tržnice zadržalo se je više od 30 sekundi, a 40% duže od 2 minute.

d.      Najviše posjetitelja u aplikaciju je ušlo sa stranice facebooka, zatim slijede portali Glasa Istre i Grada Pule.

e.      Putem aplikacije dosad je obavljeno 40-tak narudžbi raznih proizvoda.

f.       Značajan broj kupaca kontaktira proizvođače i naručuje proizvode i mimo aplikacije, a zahvaljujući informacijama koje su dobili na Domaćoj web tržnici.

5.       Zaključci dosad učinjenog:

a.      Aplikacija Domaća web tržnica omogućuje poljoprivrednim proizvođačima kvalitetno predstavljanje  – brendiranje gospodarstava i izgradnju imidža domaćih proizvoda

b.      Kupcima aplikacija omogućuje jednostavno i brzo pretraživanje, pronalaženje i kupnju željenih poljoprivrednih proizvoda – proizvedenih na području  Istre

c.      Domaća web tržnica postaje snažan promotivni alat za promoviranje istarskih poljoprivrednih proizvođača i lokalnih poljoprivrednih proizvoda

d.      Domaća web tržnica postaje centralno mjesto za upoznavanje i informiranje o proizvođačima, odnosno za pronalaženje i kupnju istarskih poljoprivrednih proizvoda

Svi sudionici tijekom rasprave na okruglom stolu pohvale na račun dosad učinjenog u formiranji sustava za izravnu prodaju poljoprivrednih proizvoda pri čemu je dano i nekoliko sugestija  u cilju poboljšanja i unaprjeđenja funkcionalnosti „Domaće web tržnice“. Jedan od tih je svakako nadogradnja aplikacije sa verzijom za talijansko govorno područje obzirom da je dobar dio hrvatske i slovenske Istre dvojezičan. Nadalje, od predstavnika Istarske županije i jedinica lokalne samouprave izražena je volja da se ovaj sustav financijski podrži kako bi se omogućilo njegovo besplatno korištenje od strane poljoprivrednih proizvođača u cilju promocije i unaprjeđenja prodaje istarskih poljoprivrednih proizvoda. 

11. Usuglašene su sljedeće mjere i aktivnosti za budući razvoj ovog sustava:

a.      Potrebno je kontinuirano nastaviti sa uključivanjem novih proizvođača i proširivanjem ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

b.      Treba inzistirati na poboljšanju predstavljanja proizvođača i proizvoda, kao i proširivanju načina isporuke proizvoda, u okviru svih mogućnosti koje aplikacija nudi.

c.       Nastaviti sa javnim promoviranjem Domaće web tržnice dok se ne proširi krug stalnih korisnika - kupaca do broja koji osigurava njezinu opstojnost i održivost.

d.      Domaću web tržnicu treba staviti u funkciju razvoja ukupnog poljoprivrednog sektora u Istri kroz sljedeće aktivnosti:

                                                               i.     organizacija raznih promotivnih aktivnosti: dani otvorenih polja,dani predstavljanje novih proizvoda, aukcije izuzetnih proizvoda, ponuda po atraktivnim cijenama,

                                                             ii.     aktivnosti informiranja poljoprivrednika o provedbi pojedinih mjera regionalne poljoprivredne politike

                                                            iii.     animiranje poljoprivrednih gospodarstava radi uključivanja u provedbu aktivnosti u cilju jačanja regionalnog poljoprivredno-prehrambenog sustava i drugo.

e.      Domaća web tržnica, kao dio sustava za marketing i trženje domaćih poljoprivrednih proizvoda, treba postati sastavni dio javnog servisa unutar gospodarskog sektora u Istri, na korist proizvođača i potrošača poljoprivrednih proizvoda.