Aktualnosti

IZABERI LOKALNO u Glasu Istre


Na domaćoj web tržnici uskoro akcija "Izaberi  lokalno"

Trenutno je na internet aplikaciji "Domaća web tržnica" (www.trznica-trg.eu) preko koje poljoprivrednici s područja hrvatske i slovenske Istre mogu plasirati svoje proizvode, a kupci direktno kupovati s poznatih gospodarstava, registrirano 126 gospodarstava koja nude oko 600 vlastitih proizvoda. Kako doznajemo od dr. sc. Milana Oplanić, voditelja projekta "Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem Internet tehnologije", trenutno im više nije cilj povećanje gospodarstava i proizvoda već omasovljenje prodaje. Kako veli, do sada je putem ove aplikacije obavljeno 50-ak narudžbi odnosno kupovina.

- Važno je napomenuti da kupci putem ove aplikacije dolaze do informacija o proizvođačima i koliko doznajemo s terena mnogi od njih odlučuju kontaktirati proizvođače, ne putem obrasca aplikacije već sami telefonski, pa nam je drago da kupci aplikaciju koriste i kao pregled svih proizvođača i proizvoda u svome okruženju, naveo nam je Oplanić. Inače, na aplikaciji kupci mogu pretraživati po grupama proizvoda, a nudi se svega - od voća i povrća, ulja, meda, ali i mesa i mlijeka, čaja pa sve do prirodnekozmetike, ili se pretraživati može po gospodarstvima ili mjestima gdje se ona nalaze - Bujama, Buzetu, Kopru, Labinu, Pazinu, Poreču, Puli ili pak Rovinju.

Pojašnjavajući kako konkretno idu stvari oko prodaje navodi da se svi poljoprivrednici mogu samostalno prijaviti na aplikaciju odnosno otvoriti registracijski obrazac te unijeti vlastite podatke. Nakon registracije dobivaju svoju lozinku putem koje pristupaju vlastitom sučelju i tu onda operiraju - unose podatke o proizvodima koje prodaju, njihove cijene, ali i slike i video-materijale.

- Na stranicama postoji vodič za proizvođače ali i kupce koji na jednostavan način pojašnjava kako funkcioniraju stvari. Unatoč tome, ako se netko ne snađe i ima poteškoća uvijek se može obratiti nama u Institut za poljoprivredu i turizam veli Opnanić dodajući da se proizvode mogu pregledavati svi, a za kupovinu se treba registrirati, a sve je to besplatno.  (Borka PETROVIĆ)