Aktualnosti

Osnovana Udruga Istarska web tržnica


 

Osnovana Udruga „Istarska web tržnica“

 

 

Domaća web tržnica već je pola godine prisutna u istarskoj javnosti kao rezultat projekta kojeg je kao vodeći partner proveo Institut za poljoprivredu i turizam. Glavni cilj ovog projekta je promoviranje istarskih poljoprivrednika te otvaranje novih mogućnosti i načina za izravnu prodaju lokanih poljoprivrednih proizvoda. Izravna prodaja krajnjem potrošaču jedan je od najpogodnijih oblika trgovine i za proizvođača i za kupca jer se postižu obostrano povoljnije cijene, plaćanje je neposredna, te se ostvaruje visok stupanj informiranosti i povjerenja u proizvođača i njegov proizvod.

Domaća web tržnica, osim Internet aplikacije na stranici www.trznica-trg.eu putem koje se poljoprivrednici iz Istre i njihovi proizvodi mogu besplatno predstavljati javnosti, provodi i niz drugih aktivnosti kojima je osnovni cilj uspostavljanje neposredne komunikacije između proizvođača i krajnjih kupaca te kreiranje prepoznatljivosti i imidža istarskih poljoprivrednih proizvoda. Ove se aktivnosti mogu podijeliti u četiri skupine i to: sudjelovanje na sajmovima i turističkim manifestacijama, organizacija dana otvorenih vrata poljoprivrednih gospodarstava, predstavljane istarskih poljoprivrednika  na tržnicama u istarskim gradovima i organizacija jednodnevnih izleta na istarska poljoprivredna gospodarstva,

Tijekom 2016. godine putem Domaće web tržnice održano je više dana otvorenih vrata: „Tjedan trešanja“, „Tjedan pčelinjih proizvoda“, „Tjedan aromatičnog bilja“ i „Rujan-mjesec zimnice“, zatim zajednički nastupi na sajmu pršuta u Tinjanu i na fešti Sv. Martina u Vrsaru, a tokom prosinca u planu je sudjelovanje na Božićnim sajmovima. Nadalje, organizirano je nekoliko izleta na gospodarstva južne Istre te se kontinuirano vrši predstavljanje istarskih poljoprivrednika na tržnicama Varuda u Puli (svaki ponedjeljak i petak od 15 do 17 sati) i gradskoj tržnici u Poreču (svakog četvrtka od 16 do 18 sati).

 

Provođenje svih ovih aktivnosti i stalna komunikacija sa poljoprivrednim proizvođačima iskazala je potrebu za osnivanje udruge koja će okupiti poljoprivredne proizvođače koji, osim što se predstavljaju putem aplikacije Domaća web tržnica, žele i ubuduće sudjelovati u navedenim promotivnim aktivnostima.

Na osnivačkoj skupštini, koja je održana 20.11.2015. u Poreču utvrđeno je da se udruga zove „Istarska web tržnica“. Ciljeve rada ove udruge su sljedeći: kreiranje prepoznatljivosti i imidža istarskih, vlastito proizvedenih, poljoprivrednih proizvoda na lokalnom i turističkom tržištu, predstavljanje i promoviranje istarskih poljoprivrednih gospodarstava, u prvom redu manjih i srednjih, koja nemaju mogućnosti provoditi kvalitetan vlastiti marketing, informiranje i edukacija potrošača (domaćih i turista) o načinu proizvodnje i kvaliteti istarskih, vlastito proizvedenih, poljoprivrednih proizvoda, omogućavanje neposredne komunikacije poljoprivrednika s kupcima (domaćim i turistima) u svrhu izgradnje povjerenja u istarske poljoprivrednike i njihove proizvode, kreiranje novih načina i mogućnosti za plasman istarskih, vlastito proizvedenih, poljoprivrednih proizvoda.

Članovi Udruge „Istarska web tržnica“ mogu postati svi istarski poljoprivredni proizvođači koji su registrirani u internet aplikaciji "Domaća web tržnica" za što moraju biti upisani u upisnik poljoprivrednih proizvođača, prodavati isključivo vlastite poljoprivredne proizvode i ispunjavati sve zakonske propise koji reguliraju proizvodnju i trgovinu njihovim poljoprivrednim proizvodom. 

 

U članstvo Udruge se pozivaju svi proizvođači koji ubuduće žele sudjelovati u nekoj od navedenih promotivnih aktivnosti. Tokom 2016. godine Udruga „Istarska web tržnica“ planira za svoje članove organizirati sudjelovanje na 20-tak različitih sajmova i manifestacija, održati 10-tak otvorenih vrata gospodarstava, 30-tak izleta na poljoprivredna gospodarstva te proširiti predstavljanje istarskih poljoprivrednika na tržnica u ostalim istarskim gradovima.

Zainteresirani poljoprivrednici mogu više informacija dobiti na [email protected] ili na telefon 052/408-308.