Aktualnosti

Časopis ViV o nama


Časopis ViV, Vijesti iz Valamara u svom izdanju za kolovoz, piše o tjednoj tržnici koja je pokrenuta u autokampu Lanterna za predstavljanje proizvođača iz Domaće web tržnice, cijeli članak pročitajte u nastavku:

Suradnjom Valamar Rivere d.d. i Instituta za poljoprivredu i turizam pokrenuta je tjedna tržnica za poljoprivredne proizvođače u Camping Resortu Lanterna

 

Porečki Institut za poljoprivredu i turizam bavi se dvjema osnovnim djelatnostima, a to su razvoj novih znanja na području poljoprivrede kao jedne od tradicijskih grana proizvodnje i turizmom kao glavnom granom djelatnosti na našem području.  Poveznica ovih dviju djelatnosti je svakako promoviranje i isticanje istarskih poljoprivrednih proizvoda našim gostima kroz prigodne oblike prodaje kao što je direktna prodaja izravno od proizvođača. 

Svjedoci smo kako je u zadnje vrijeme tržište preplavljeno uvoznim prehrambenim proizvodima nepoznatog podrijetla i upitne kvalitete što potiče jačanje svijesti potrošača o važnosti kupnje svježih, provjerenih, lokalno proizvedenih namirnica čime se našim poljoprivrednim proizvođačima otvaraju nove mogućnosti za plasman vlastitih proizvoda.

Potaknuti ovom činjenicom porečki Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s udrugom poljoprivrednika „Istarska web tržnica“ (IWT) već nekoliko godina provodi projekt „Domaće web tržnice“ koji ima za cilj predstavljanje javnosti i promoviranje istarskih poljoprivrednika, lokalnih poljoprivrednih proizvoda i otvaranje novih mogućnosti za njihovu izravnu prodaju. Centralnu ulogu u provedbi ovog projekta ima Internet aplikacija  na adresi www.trznica-trg.eu putem koje se javnosti predstavlja preko 200 istarskih poljoprivrednika s oko 850 vlastitih poljoprivrednih proizvoda.  Pored aplikacije, veliki značaj u promociji lokalne poljoprivrede imaju popodnevne tržnice u više istarskih mjesta, kao i turističke manifestacije diljem Istre na kojima poljoprivrednici mogu izlagati i prodavati svoje proizvode.

Posljednja u nizu aktivnosti je i suradnja između Valamar – Riviere  i Udruge „Istarska web tržnica“.

Suradnja je započeta na vrlo simpatičan način tako što je vodstvo Udruge  IWT uputilo pisani opis projekta i potencijalnu mogućnost suradnje na adresu marketinga Valamar – Riviere d.d. Suradnja je započela pokretanjem tjedne tržnice u Camping Resortu Lanterna, namijenjene predstavljanju istarskih proizvođača i njihovih proizvoda. Tržnica se odvija svakog petka od 19,00 do 22,30 sati tijekom cijele turističke sezone počevši od 9. lipnja 2017. godine na prostoru nedavno otvorene „Piazzete“ u centru kampa kao centralnog mjesta odvijanja dodatnih sadržaja u kampu. Proizvođači gostima kampa nude sezonsko voće i povrće, med i pčelinje proizvode, voćne i povrtne prerađevine, različite tipove brašna i tjestenine, te proizvode od konoplje.

Proizvođači su objeručke dočekali ovakav vid prodaje jer se na jednom mjestu  nalazi veliki broj potencijalnih kupaca koji cijene domaće, autohtone proizvode prezentirane direktno od proizvođača. Također, većina proizvođača zbog obaveza na gospodarstvu ne uspijeva veći dio vremena posvetiti prodaji, pa im prodaja jednom tjedno od par sati predstavlja najjednostavniji način plasmana svojih proizvoda.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo i druge objekte unutar Valamara da ponude dodatni sadržaj svojim gostima u obliku tjedne tržnice domaćih istarskih poljoprivrednih proizvoda. Sve dodatne informacije mogu se dobiti  u Institutu za poljoprivredu i turizam, na broj 408-308 ili na mail [email protected]