Aktualnosti

Xyllela fastidiosa nova prijetnja istarskim maslinama! (Croatian)


 

    Veoma aktualna tema o novoj bolesti koja uzrokuje bakterija Xylella fastidiosa bakteriji koja je uzela danak u maslinicima južne Italije opasno prijeti istarskim maslinama njenim invazivnim napadom na stablo uslijed čega ono suši i odumire.

    Prisutnost Xylelle fastidiose u svijetu zabilježena je na području SAD-a, Južne Amerike i u Aziji. Što se tiče Europe prve veće zaraze su uočene na području Puglie u Italiji u listopadu 2013. gdje je zabilježeni napad rezultirao sušenjem stabala masline.  

    Xylella fastidiosa je aerobna fitopatogena bakterija iz roda Xanthomonadaceae. Razmnožava se u ksilemskim provodnim snopovima biljke domaćina uzrokujući promjene koje mogu biti letalne zbog okluzije provodnih snopova i posljedično neravnomjernog toka sokova iz korijena u nadzemne dijelove. Vektori Xylelle fastidiose su kukci porodice Cicadellidae koji svojim usnim ustrojem za bodenje-sisanje usvajaju bakteriju tijekom hranjena sa zaraženih biljaka i prenose ih na one zdrave šireći dalje zarazu bakterijom.

    Xylella fastidiosa napada više od 150 različitih biljnih vrsta, od kojih kultivirane biljke sa gospodarskim značajem (agrume, masline, vinovu lozu, breskve…), ukrasne biljke (oleandar), šumske (javor, hrast…) i samonike biljke (trave i grmove).

    Biljke domaćini bakterije Xylelle fastidiose mogu biti zaražene bez da pokazuju vidljive simptome. Na maslini simptomi počinju s promjenom boje i otpadanjem lišća, venućem i sušenjem vršnih mladica i izboja smještenih u gornjem dijelu krošnje, sušenjem i propadanjem mladica i grana te pojavom nekroza.

Navedeni simptomi mogu biti zamijenjeni sa drugim bolestima sušenja stabla poput verticilioze, zato je potrebno prije donošenja zaključaka temeljem simptoma na biljci analizirati tkivo biljke kako bi se utvrdio točan uzrok sušenja biljke. Trenutno na tržištu nema registriranog sredstva za suzbijanje Xylelle fastidiose, već mjera za sprječavanje daljnjeg širenja bakterije je uništavanje zaraženih stabala i suzbijanje kukaca koji su vektori širenja bakterije, također ako nije došlo do zaraze cijelog stabla, moguće je rezidbom odstraniti zaražene dijelove i osloniti se na moć regeneracije masline da iz guka potjera nove mladice.   

    Ministarstvo poljoprivrede provodi nadzor u 6 županija primorske Hrvatske kako bi se kod prve pojave Xylelle fastidiose moglo odmah reagirati i spriječiti njezino daljnje širenje.

 

 

Izvor: http://www.agricoltura.regione.lazio.it/binary/prtl_sfr/tbl_misure/XF_OPUSCOLO_.pdf

            http://maslina.slobodnadalmacija.hr/novosti/ID/7032/Maslinarske-udruge-zbog-opasne-bakterije-zvone-na-uzbunu-             Saljite-strucnjake-u-Italiju

             http://www.hcphs.hr/files/zzb/brzo-susenje-masline.pdf

 

(Croatian)